ИЗЛОЖБА НА ГРАФИКИ И ЦРТЕЖИ – АНКА СТОИЛКОВСКА – “НЕДОВРШЕНИ СОНИШТА… ТРАГИ КОН ВЕЧНОСТА“ 07.02.2020 ИЗЛОЖБЕН САЛОН 19.30ч.

Биографија на Анка Стоилковска (1972-2018)

—1972  родена во Куманово
—1989  Завршила средно училиште за применета уметност
—1995  Завршила ФЛУ- во Скопје на графички оддел во класата на професорот Димче Николов
—1997  Член е на ДЛУМ – Друштво на ликовни уметници на Македонија
—2005  Магистерски студии во Софија, Р. Бугарија на графички оддел кај професори Стојан Стојанов и Здравко Стојанов

Студиски престој

—2000 вo  Cite Internationale des Arts –Париз- Франција
—2006 вo New York, USA

Самостојни изложби

—1997  во Куманово
—1998  во Скопје
—2002  во Париз, (Франција) Струмица, Куманово – ( Македонија)
—2004  во Софија Р. Бугарија
—2005  во Скопје, Куманово
—2006  во Марибор – Словенија, во Берлин, Германија
—2007  во Гевгелија
—2009  во Скопје
—2010  во Софија
—2012  во Скопје во Кафе – галерија 8
—2012  во Скопје во Кафе Ли
—2013  во Куманово, Кратово, Кавадарци

Награди

—1998  Откупна награда на Галеријата Мијачки Зографи
—1998  Награда за Мал формат на ДЛУМ
—2000  Откупна награда за цртеж од НУБ
—2000  Голема графичка награда на ДЛУМ
—2002  Награда за графика Димче Николов
—2003  Награда за Цртеж Никола Мартиновски
—2005  Откупна награда за Графика за тв. Телма

 Учествувала  на  повеќе национални и интернационални групни изложби, ликовни колонии и проекти кадешто се презентираше со графики, цртежи и слики.

 Почина на 22.12.2018 г.

Од песната “Слика“ (од сликата “Селска куќа“ на сестра ми)

“…Душата страдна
ја бара светлината,
бара просветлување, прочистување.
Растргната меѓу вчера и денес
живее за утре…“

Светлана Стоилковска